Το ΔΚΣΜΡ στην συνάντηση του εθνικού δικτύου Anna Lindh
Το ΔΚΣΜΡ στην συνάντηση του εθνικού δικτύου Anna Lindh
Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ συμμετείχε στην ετήσια συνάντηση των μελών του ελληνικού δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από 4 εώς 5 Μαρτίου 2023.
Η συνάντηση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του κυρίου Στέφανου Βαλλιανάτου, εκπρόσωπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, που είναι επικεφαλής και συντονιστής του Ελληνικού Εθνικού Δικτύου του Ευρωμεσογειακού Ιδρύματος Anna Lindh και του κυρίου Αριστόδημου Παράσχου, συνεπικεφαλή του ελληνικού δικτύου. Ο κύριος Βαλλιανάτος έκανε μία ενημέρωση πάνω στα διοικητικά θέματα του Ιδρύματος, τον νέο τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας των δικτύων, τους νέους μηχανισμούς, την έμφαση στην προβολή των δράσεων και την επικοινωνία με τα μέλη.
Επίσης, παρουσίασαν τον απολογισμό του προηγούμενου έτους όσον αφορά τόσο το ελληνικό εθνικό δίκτυο όσο και το Ίδρυμα γενικότερα καθώς και τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα που έτρεξε το ALF και τα οποία επαναλαμβάνονται σε ετήσια βάση ώστε οι ενδιαφερόμενοι να αρχίσουν να προετοιμάζουν τις προτάσεις τους.
Τα μέλη που παραβρέθηκαν παρουσίασαν εν συντομία το σκοπό και τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται, έγινε καλωσόρισμα των νέων μελών και συζητήθηκαν οι προσδοκίες που έχουν τα μέλη από το δίκτυο. Επίσης, υπέβαλαν προτάσεις για τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των μελών και της προβολής του έργου τους και συμμετείχαν σε workshops με συντονιστές τους επικεφαλής των focal points όπου συζητήθηκαν οι προσδοκίες, η συνεισφορά και οι προτάσεις των μελών στις εξής θεματικές ενότητες:
1) Focal Points (προσδοκίες, προτάσεις και συνεισφορά)
2) Anna Lindh Foundation (προσδοκίες και συνεισφορά)
3) ALF Hellas (προσδοκίες και συνεισφορά)
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Young Mediterranean Voices, το Μοντέλο Δυναμικής Διακυβέρνησης και η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την προβολή καλών πρακτικών από μέλη του δικτύου.
Οι κύριοι Στέφανος Βαλλιανάτος και Μιχάλης Καβουκλής παρουσίασαν τη δράση Cities 3.0 που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα πέρυσι τον Μάρτιο, υπό τη χρηματοδότηση του Anna Lindh Foundation. Η δράση αυτή αποτελεί ίσως την πιο επιτυχημένη δράση του ελληνικού δικτύου, που είχε στόχο την συνεργασία της Κοινωνίας των Πολιτών, με την τοπική αυτοδιοίκηση, τον επιχειρηματικό κόσμο και τον ακαδημαϊκό χώρο.
Ο κύριος Άρης Παράσχου παρουσίασε την πρωτοβουλία του Thessδίκτυο, μια δράση για την καταγραφή όλων των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών στη Θεσσαλονίκη. Περιέγραψε τη διαδικασία και παρουσίασε τη νέα ιστοσελίδα του Thessδίκτυο, που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες.
Τέλος, η κυρία Άννα Αχιολά παρουσίασε το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου και η κυρία Ελευθερία Μπινίκου την μέθοδο Time Travel ως μέρος της μαθησιακής διαδικασίας.
Το ΔΚΣΜΡ εκπροσωπήθηκε από την Ειρήνη Συμιακού, προϊσταμένη του Κέντρου.
Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Anna Lindh
Το Ίδρυμα Anna Lindh ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2004 από τα 37 κράτη μέλη της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας, τα οποία το χρηματοδοτούν από κοινού με την οικονομική αρωγή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για φορέα που δημιουργήθηκε για να προωθήσει τον πνευματικό, κοινωνικό και πολιτιστικό διάλογο ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες καθώς και την υιοθέτηση μίας συμπεριφοράς φιλοξενίας και σεβασμού.
Πρόκειται για τον πρώτο Ευρωμεσογειακό φορέα που εδρεύει σε χώρα εκτός ΕΕ με βάση την Αίγυπτο. Στεγάζεται στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και στο Σουηδικό Ινστιτούτο. Κύριος στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να φέρει σε επαφή ανθρώπους και οργανώσεις των δύο πλευρών της Μεσογείου.
Το Ίδρυμα λειτουργεί ως Δίκτυο Δικτύων, 37 Εθνικών Δικτύων. Μέλη αυτών των δικτύων μπορούν να γίνουν οργανισμοί και πολιτιστικοί φορείς που ενδιαφέρονται για τους σκοπούς του Ιδρύματος και δραστηριοποιούνται στους παρακάτω τομείς:
- των γραμμάτων και τεχνών
- της πολιτιστικής κληρονομιάς
- του εκδημοκρατισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ρόλου της γυναίκας στην κοινωνία
- της νεολαίας
- της εκπαίδευσης και επικοινωνίας
- της επιστημονικής έρευνας
- του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης