Ένα οδοιπορικό πολιτισμού με τίτλο «Ρόδος: Όπερ και εγένετο»
Ένα οδοιπορικό πολιτισμού σε όλη τη διαχρονία του με τίτλο
«Ρόδος: Όπερ και εγένετο».
Πολλές φορές γέμισαν οι επάλξεις της μεσαιωνικής τάφρου από το θέμα και τους ήχους εκδηλώσεων που τιμούν τον τοπικό πολιτισμό. Όμως αυτή τη φορά αυτό που παρουσιάστηκε από τον ΔΟΠΑΡ και τον Λαογραφικό Σύλλογο «Τερψιχόρη» υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της κ. Μαρίας Γιορδαμνή ήταν ένα οδοιπορικό πολιτισμού σε όλη τη διαχρονία του με τίτλο «Ρόδος: Όπερ και εγένετο».
Ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Αντώνης Μελετίου και ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης χαιρέτησαν την εκδήλωση δίνοντας την θέση τους στο τμήμα παραδοσιακής Λύρας του Συλλόγου το οποίο υποδέχτηκε τον κόσμο με ροδίτικες παραδοσιακές μελωδίες υπό την καθοδήγηση της κ. Σμαράγδης Ντουμάνη.
Στη συνέχεια ο καθηγητής του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σπύρος Συρόπουλος ταξίδεψε τους θεατές πάνω σε μία ηλιαχτίδα, ακολουθώντας τη διαδρομή της ιστορίας του νησιού από την αρχαιότητα και τον Ναό του Απόλλωνα μέχρι τη σύγχρονη Ρόδο, «αναμοχλεύοντας τις αρχέγονες μνήμες που κοιμούνται μέσα στα κτήρια τόσων πολιτισμών», όπως είπε ο ίδιος. Αυτό που ακολούθησε στη συνέχεια ήταν μία πανδαισία ήχων και χορών σε μια περιδιάβαση λαογραφικής αποτύπωσης της ιστορίας.
Ο Ύμνος εις Ήλιον του Έλληνα λυρικού ποιητή Μεσομήδους του Κρητός αποδόθηκε χορευτικά και ήχησε σε ολάκερη την μεσαιωνική τάφρο σηματοδοτώντας την γέννηση της Ρόδου.
Τα αρχαία Λινδιακά «χελιδονίσματα», έργο του Κλεόβουλου του Λίνδιου, αναβίωσαν μέσα από παιδιά που μας θύμισαν πώς επιβίωσε ένα έθιμο χιλιάδων χρόνων μέχρι σήμερα. Κείμενα που επιμελήθηκαν η κ. Μαντώ Ροδοπούλου και ο κ. Σπύρος Συρόπουλος εισήγαγαν τους θεατές σε κάθε επόμενο θεματικό πεδίο.
Από την αρχαιότητα περάσαμε στον Μεσαίωνα, ζωντανεύοντας τη μεσαιωνική ερωτική ποίηση με έναν ολοζώντανο ιππότη που διέσχισε την τάφρο για να σώσει την πρασινοφορούσα κόρη για να της ‘’πλέξει’’ τα καταλόγια της αγάπης προκειμένου να κερδίσει τον έρωτα της.
Ο χρόνος κύλησε μετά στη βυζαντινή περίοδο, με τις υμνωδίες που έψαλλε ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Ρόδου υπό την διεύθυνση του κ. Παναγιώτη Μανουσάκη κι από εκεί στην Οθωμανοκρατία, με τους ανατολίτικους σκοπούς και χορούς να παρεισφρύουν και να μετουσιώνονται στη νησιώτικη παράδοση.
Ο χρόνος έφτασε μέχρι την νεότερη ιστορία, από την Ιταλοκρατία και μετά, ξεκινώντας με ένα μαγευτικό Νανούρισμα από το Μουσικό σύνολο «Φωνές του Κόσμου» υπό την διεύθυνση της κ. Ματίνας Μάστορα.
Το κατάμεστο θέατρο ένιωσε την έκπληξη και χαρά του ζωντανέματος της παράδοσης, καθώς μέσα από τις κερκίδες εμφανίστηκε η «Κοκκάλα», η γαϊδουρινή νεκροκεφαλή που τρόμαζε μικρούς και μεγάλους τις Απόκριες, ο Γιάνναρος και τόσα άλλα έθιμα και τραγούδια.
Και η βραδιά ολοκληρώθηκε υμνώντας το μεγαλείο και την ομορφιά της Ρόδου με εκπληκτικές χορογραφίες που συνόδευαν μουσικά η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου υπό την διεύθυνση του κ. Μιχάλη Καλαεντζή τραγουδώντας σύγχρονα τραγούδια που συντρόφεψαν το μεγάλωμά μας.
Η συμμετοχή περισσότερων από 150 ανθρώπων διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.
Επί 2,5 ώρες το κατάμεστο θέατρο διατηρούσε ένα χαμόγελο. Πολλοί Έλληνες αλλά και ξένοι επισκέπτες χειροκροτούσαν, τραγουδούσαν, γελούσαν και σίγουρα έγιναν ένα με την παράδοση ενός τόπου που τιμούσε και τιμά την προσφορά στον Πολιτισμό.
Καλλιτεχνική Επιμέλεια Εκδήλωσης – Διδασκαλία χορών: Γιορδαμνή Μαρία
Χορογραφίες Αρχαίου Ελληνικού Χορού: Παπανικολάου Ανδριάνα
Παρουσίαση: Συρόπουλος Σπύρος
Έπαιξαν οι Μουσικοί:
Λύρα: Κλαδάκης Γιάννης, Ντουμάνη Σμαράγδη
Βιολί: Λογοθέτης Παντελής, Ματαράγκα Αντζελίνα
Σαντούρι: Ελιάμος Φώτιος, Γιαννακλή Δέσποινα
Λαούτο: Λεντάκης Γιάννης, Ξεπαπαδάκης Απόστολος
Κλαρίνο: Δόλγκερης Θωμάς
Μπουζούκι και Κρουστά: Δημητρίου Παναγιώτης
Τσαμπούνα: Ταυρίδης Γιώργος
Ακορντεόν: Καναβάκης Νικόλαος
Τραγούδησαν: Κλαδάκης Γιάννης, Μάστορα Ματίνα, Μανιάς Παναγιώτης, Ντουμάνη Σμαράγδη, Χριστοφή Αρετή Κυρά, Κατερίνα Κορρέ.