Μια βραδιά αφιερωμένη σε σύγχρονες ποιήτριες του νησιού μας
Μια βραδιά αφιερωμένη σε σύγχρονες ποιήτριες του νησιού μας
Ημέρα της Γυναίκας από το ΔΚΣΜΡ-Δ.ΔΟΠΑΡ
Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου της Δ/σης ΔΟΠΑΡ ΤΟΥ Δήμου Ρόδου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Δωδεκανήσου τίμησαν την Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, με μια ποιητική-μουσική βραδιά αφιερωμένη σε σύγχρονες ποιήτριες του νησιού μας που διαβάζουν δικά τους ποιήματα, με τον τίτλο: «Λόγος Γυναικών». Πέντε ποιήτριες της Ρόδου μοιράστηκαν ποιήματά τους με το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΚΣΜΡ, πλαισιωμένες από την μουσική που επέλεξε και ερμήνευσε μία επίσης Ροδίτισσα μουσικός. Η δράση βασίστηκε σε μια ιδέα της Μαριάννας Νικολάου, να ακουστεί ο γυναικείος λόγος και να λειτουργήσει ως αφορμή για «μοίρασμα», ως αίσθηση του «μαζί» και του «ανήκειν» που είναι πολύ σημαντικά για όλους μας.
Η Δήμητρα Κιούση ήταν η πρώτη ομιλήτρια της βραδιάς, η οποία αναφέρθηκε στον γυναικείο λόγο, την σημασία και την δύναμή του, ενώ διάβασε ποιήματα σημαντικών Ποιητριών από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, που ξεχωρίζουν για τον λόγο, την έκφραση και την οπτική τους απέναντι στα θέματα που θίγουν με την ποίησή τους.
Ακουλούθησαν οι απαγγελίες από τις (αλφαβητικά):Αντωνία Ματσίγκου, Μίκα Ντάκα, Μαρία Χαραλαμπίδη, Τσαμπίκα Χατζηνικόλα.
Η Ματίνα Μακέστα στο πιάνο συνόδευσε μουσικά τις απαγγελίες με συνθέσεις από γυναίκες συνθέτριες, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει μελωδίες που ταίριαξαν ιδανικά με τις αναγνώσεις και ολοκλήρωσαν την εμπειρία της ακρόασης.
Έκπληξη της βραδιάς η παρουσίαση ενός μελοποιημένου ποιήματος της Αντωνίας Ματσίγκου, η οποία το τραγούδησε ζωντανά σε πρώτη εκτέλεση και χειροκροτήθηκε με ενθουσιασμό.
Ιδιαίτερο στοιχείο ήταν και το ανοιχτό μικρόφωνο για το κοινό, όπου ακούστηκαν ποιήματα από την Αν. Ζέπου και την Χρ. Γιαννίκη, ενώ διαβάστηκε κι ένα ποίημα της Λίτσας Μοσκιού.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Μαρτίου 2025 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου, με την προϊσταμένη του ΔΚΣΜΡ κ. Ειρήνη Συμιακού να ευχαριστεί το κοινό για την αθρόα προσέλευση και την υποστήριξή τους στις δράσεις πολιτισμού, ενώ τον συντονισμό της βραδιάς είχε η κ. Μαρία Σπανού, φιλόλογος-στέλεχος ΔΚΣΜΡ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Ταγματάρχης Μαφούνη Δήμητρα ως εκπρόσωπος της 95ΑΔΤΕ, η Πρόεδρος Λουκία Ορφανόυ και μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων, Μέλη της ομάδας δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης «το Κοχύλι», και πολλες/πολλοί φίλοι του ΔΚΣΜΡ
Λίγα λόγια για τις συμμετέχουσες:
Η Μαριάννα Νικολάου είναι διδάκτωρ Αρχαίου Δράματος και Θεατροπαιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου με μεταπτυχιακό Συγκριτικής Γραμματολογίας στην Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία & τον Πολιτισμό. Έχει σπουδάσει Αγγλική Γλώσσα & Φιλολογία, καθώς και Δημοσιογραφία & ΜΜΕ στο ΑΠΘ. Υπήρξε υπότροφος JohnMcGrath του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, όπου σπούδασε Δημιουργική Γραφή. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Γράφει ποιήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα και παραμύθια, και συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες. Έργα της έχουν βραβευτεί και δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά. Είναι μέλος του Δικτύου Γυναικών Συγγραφέων κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών “Η Φωνή της”. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.
Διάβασε τα ποιήματα: Ξεγραφέας ή 12 μέρη να βρεις ένα μολύβι, Σπιτικό, Μητρικόν νυχθημερόν – (Non) Carpe Diem, Απολίνωση, Φόρεμα μπορντώ, Καρό κουβέρτα
Η Δήμητρα Γ. Κιούση είναι Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και υπηρετεί στη δημόσια μέση εκπαίδευση (2ο Γενικό Λύκειο Ρόδου, Καζούλλειο). Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στις Επιστήμες Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Bristol στην Αγγλία και στις Διεθνείς Σχέσεις του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συνεργάστηκε στη μετάφραση και επιμέλεια δύο βιβλίων, Σοφοκλέους Αἴας (εισαγωγή-μετάφραση) των εκδόσεων του Εικοστού Πρώτου (1998) και Θέλξις, Δεκαπέντε μελετήματα για τη Σαπφώ των εκδόσεων Σμίλη (2004). Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού λόγου και τέχνης Νησίδες, του επιστημονικού-φιλολογικού περιοδικού Ἤριννα και Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Δωδεκανήσου.
Η Αντωνία Ματσίγκου είναι εκπαιδευτικός στο 5ο Γυμνάσιο Ρόδου. Έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία στο ΕΚΠΑ και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στον Τομέα των Κλασικών σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Άλμα Ψυχής, εκδόσεις Υδροπλάνο. Δημοσιεύει άρθρα σε περιοδικά επιστημονικού, λογοτεχνικού και παιδαγωγικού ενδιαφέροντος. Είναι αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Δωδεκανήσου, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Επιστημονικού Περιοδικού Ήριννα και μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. Αγαπά την ποίηση, τη φωτογραφία, τη μουσική, τον χορό. Στο 5ο Γυμνάσιο Ρόδου είναι συντονίστρια στο Ηλεκτρονικό Περιοδικό του σχολείου με τίτλο «Τα Γερά Μολύβια του 5ου Γυμνασίου Ρόδου».
Διάβασε τα ποιήματα: διαφυγόν κέρδος, αμφιβολία και ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση το μελοποιημένο από την ίδια ποίημα της το αερικό.
Η ΜίκαΝτάκα γεννήθηκε και ζει στη Ρόδο. Έχει εκδώσει 2 ποιητικές συλλογές (Μνήμες και Φάσματα & Η πυξίδα έδειχνε στον δρόμο) κι έχει συμμετάσχει σε αρκετές ανθολογίες διηγημάτων. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς ποίησης μεταξύ αυτών ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ποίησης με θέμα την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821, από τον International Hellenic Association κι έχει λάβει βραβείο από τον Όμιλο για την UNESCO Νήσων και Πειραιώς. Διδάσκει σε Δημοτικό Σχολείο και είναι κάτοχος διδακτορικού στην Παιδική Λογοτεχνία (Παν/μιο Αιγαίου) με θέμα την ποίηση για παιδιά των Γιάννη Ρίτσου και Κώστα Μόντη. Δημοσιεύει τακτικά σε περιοδικά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Διάβασε τα ποιήματα: Σωτηρία, Ξέμεινα, Κύκλοι, Δρόμοι.
Η Μαρία Χαραλαμπίδη ζει στην Ρόδο και εργάζεται στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως φιλόλογος. Είναι απόφοιτος του Μεσαιωνικού – Νεοελληνικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Γράφει ποίηση και στίχο για τραγούδια. Στο δημοσιευμένο έργο της Μαρίας συγκαταλέγονται οι ποιητικές συλλογές «Αχίλλειος γραφή», (Διάττων – Αθήνα 1996), «Ορυκτός Πλούτος», (Το Ροδακιό – Αθήνα 2002), «Γενναιολογικό δέντρο» (2014), «Μικρές ιστορίες καλοσύνης με τον συνοδό τους», (Το Ροδακιό – 2021) καθώς και συμμετοχές σε λογοτεχνικά περιοδικά. Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο www.m-xara.gr
Διάβασε τα ποιήματα: Γυναίκα, Ζογκλέρ, Το τραύμα, Ο παπουτσωμένος χρόνος, Ίσως, Αντιγηραντικό, Σιγαστήρας, Υπάρχεις δεν υπάρχεις, Ζωοδόχου πληγής, Ο κανόνας της εξαίρεσης.
Η Τσαμπίκα Χατζηνικόλα γεννήθηκε στη Ρόδο. Πραγματοποίησε σπουδές στην Αρχαιολογία (Πτυχίο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΜΑ στο King’sCollegeLondon, PhD στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου). Εργάστηκε για περισσότερα από δέκα χρόνια με συμβάσεις στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Ρόδου. Σήμερα υπηρετεί ως Φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου. Οι δύο ποιητικές συλλογές της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πόλις, ενώ η μία έχει μεταφραστεί και στα Γερμανικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Reinecke&Voß. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά. Η διδακτορική της διατριβή με θέμα τη λατρεία της θεάς Εκάτης εκδόθηκε από τις εκδόσεις Παπαζήση.
Διάβασε τα ποιήματα: Οι πολιτείες μας, Φανελάκι, (από τη συλλογή «Ακροδάχτυλα»-εκδ. Πόλις 2018) και Τη νύχτα οι γυναίκες, Άντρες της Λύπης, Σώσε με (από τη συλλογή «Χωρίς ενεστώτα δεν γίνονται όνειρα»-εκδ. Πόλις 2023).
Η Ματίνα Μακέστα γεννήθηκε στη Ρόδο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και κάτοχος τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο πρόγραμμα: Μουσική Ερμηνεία – Διδακτική του πιάνου, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κυρία Έλενα Μουζάλα. Έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ στην Ρόδο, στην Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στο Παρίσι κι έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους μουσικούς σε ένα ευρύ ρεπερτόριο μουσικής δωματίου. Από το 2019 διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Ρόδου.
Ευχαριστίες στον καλό συνάδελφο Τάσο Νεοφύτου για την τεχνική υποστήριξη, στην εταιρεία Tatakis wines, τις αρτοδημιουργίες Ρόδου Νικολής, τον τηλεοπτικό σταθμό Θάρρι και το ραδιόφωνο Λυχνάρι, χορηγό επικοινωνίας της εκδήλωσης.