Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου

Η Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου ιδρύθηκε το 1962 από την Ξένη Έμνερ – Παπαχαλκίτου, η οποία ήταν και μαέστρος της ως το έτος 1998. Για είκοσι χρόνια, ήταν η μοναδική χορωδία της Ρόδου διαγράφοντας μια λαμπρή καλλιτεχνική τροχιά. Σε αυτό το διάστημα έδωσε εκατοντάδες συναυλίες τόσο στη Ρόδο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα την Κύπρο και στο εξωτερικό, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις. Από το έτος 2000, την ευθύνη της διεύθυνσης της χορωδίας έχει ο καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου Μιχάλης Καλαεντζής. Υπό την εμπνευσμένη διεύθυνση του και τις συνεχείς προσπάθειες των μελών της, συνεχίζει να επιδεικνύει αξιοσημείωτη καλλιτεχνική παρουσία και να συμμετέχει σε σημαντικές εκδηλώσεις. Έχει λάβει μέρος επανειλημμένα σε πολλά θεσμοθετημένα φεστιβάλ μουσικής (Ιπποκράτεια Κω, Φεστιβάλ Τέχνης Ρόδου. Φεστιβάλ Σύμης, Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου, Μέρες Μουσικής, Ιαλύσια, Εκκλησιαστικού Οργάνου Αγ. Φραγκίσκου Ρόδου Terra Sancta κ.α.) καθώς επίσης σε σημαντικά διεθνή συνέδρια που έχουν πραγματοποιηθεί στη Ρόδο. Έχει πραγματοποιήσει μουσικοφιλολογικά αφιερώματα σε πολλούς σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και ποιητές και «χορωδιακές συναντήσεις» με χορωδίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα έχει οργανώσει σεμινάρια επιμόρφωσης των μελών της με εισηγητές σημαντικούς μαέστρους (Ν. Ευθυμιάδης, Κ. Κωνσταντάρας, Reiner Pahner κ.α.).

Συγχρόνως με το κοινωνικό και καλλιτεχνικό της έργο η Μικτή Χορωδία αποτελεί έναν παιδαγωγικό πυρήνα αφού έδωσε κίνητρο σε διατελέσαντα μέλη της να δραστηριοποιηθούν πλέον άλλοι ως σολίστ και άλλοι ως μαέστροι επιμέρους τοπικών χορωδιακών σχημάτων. Το 2006 παρουσίασε το έργο του Χρήστου Λεοντή «ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ» και συμμετείχε σε συναυλία του Κώστα Μακεδόνα αφιερωμένη στον Σταύρο Κουγιουμτζή. Τον Μάρτιο του 2007, το γυναικείο τμήμα της χορωδίας συμμετείχε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα Αθηνών για τον εορτασμό της 60ης επετείου από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου έπειτα από πρόσκληση του Υπουργείου Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής. Τον Οκτώβριο του 2007, έλαβε μέρος στο 4ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου όπου κατέκτησε το Γ΄ βραβείο. Το 2008 η χορωδία συνεργάστηκε με τον μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο ενώ την ίδια χρονιά, ταξίδεψε στην Assisi της Ιταλίας όπου έδωσε συναυλία, αποσπώντας άριστες κριτικές. Το 2009, η Χορωδία συνεργάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία σε συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο με τις ορχήστρες: Αθηναϊκή Συμφωνιέτα, (υπό τη δ/νση του Γιώργου Αραβίδη), Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Προύσας, (υπό τη δ/νση του Ender Sakpinar), και Sofia Sinfonieta, (υπό τη δ/νση του συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη). Την ίδια χρονιά πήρε μέρος στο 27ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας αποσπώντας άριστες κριτικές.

Τα τελευταία χρόνια η Χορωδία συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον την καλλιτεχνική της πορεία από την οποία αξίζει να αναφέρουμε: Το 2011 συμμετείχε στην τελετή έναρξης του 16ου διεθνούς πρωταθλήματος σκοποβολής (IPSC) που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαίο Στάδιο της Ρόδου. Το 2012, γιόρτασε τα 50 χρόνια από την ίδρυση της, με μια σειρά συναυλιών, θέλοντας φέρει το χορωδιακό τραγούδι, κοντά σε όλους. Το 2013, παρουσίασε ολοκληρωμένο το έργο «ΖΟΡΜΠΑΣ» του Μ. Θεοδωράκη στο Freiburg και στην Konstanz της Γερμανίας, συμπράττοντας με χορωδίες από την Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία και την συμφωνική Ορχήστρα του πανεπιστημίου της Konstanz ενώ την επόμενη χρονιά η συναυλία επαναλήφθηκε στη Ρόδο. Την ίδια χρονιά παρουσίασε σε α΄εκτέλεση το έργο του συνθέτη Φ. Τσαλαχούρη, “ΑΝΑΣΤΑΣΗ”. To 2014 τραγούδησε στην επίσημη τελετή του συνεδρίου των Ιωαννιτών Ιπποτών που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο. Το 2015 συνεργάστηκε με την γνωστή σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και την ορχήστρα «MOBILE» (υπό τη δ/νση του Θεόδ. Ορφανίδη) στην επετειακή συναυλία για το ολοκαύτωμα των Εβραίων, έλαβε μέρος στο 11ο διεθνές φεστιβάλ Αιγαίου στην Σύρο, ενώ παρουσίασε σε α΄ εκτέλεση το έργο του συνθέτη Σ. Δεσπότη, “ΘΡΗΝΩΔΙΑ”. Όπως και οι προηγούμενες, έτσι και τελευταίες χρονιές υπήρξαν πολύ δημιουργικές αφού η χορωδία πραγματοποίησε, μεταξύ των άλλων, σημαντικότατες εμφανίσεις.

Σημειώνεται ότι στις πλούσιες σε ποσότητα και ποιότητα δράσεις της χορωδίας περιλαμβάνονται: Συμμετοχή στις συναυλίες των Γιώργου Νταλάρα – Μαρίας Φαραντούρη και Νότη Μαυρουδή – Νένας Βενετσάνου, σύμπραξη στις συναυλίες-αφιερώματα στον Οδυσσέα Ελύτη, σε συνεργασία με τη Δρ Φιλοσοφίας Χαρά Κοσεγιάν και στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, με την σολίστα Ίριδα Μαυράκη, συμμετοχή στα μεσαιωνικά φεστιβάλ της Λίνδου και της Κρητηνίας ενώ έλαβε μέρος στην επίσημη έναρξη του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κοινωνιολογίας που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ακόμη, έλαβε μέρος στη συναυλία της χορωδίας της ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, άνοιξε την εκδήλωση της απονομής Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας « ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2016» στις Πηγές Καλλιθέας, συμμετείχε στη μουσικοχορευτική εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Κοσκινού, αφιερωμένη στο μείζον ζήτημα της ξενιτιάς και της μετανάστευσης, συνεργάστηκε με τις Ομάδες «Ελένη» της κ. Ε. Κουμέντου για την παρουσίαση του παραδοσιακού γάμου και των εθίμων του, τραγούδησε στον Άγιο Ισίδωρο τη μέρα της ανάβασης στον Αττάβυρο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στην Έκθεση Κρεμαστής, ταξίδεψε και τραγούδησε στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Κω, ενώ δεν παρέλειψε τη διαρκή επιμόρφωση των μελών της μέσα από εξειδικευμένα χορωδιακά σεμινάρια.