Ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων “ΜΝΗΜΕΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ”
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο εκδηλώσεων 7/10/2022 & 8/10/2022 “ΜΝΗΜΕΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ”
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο εκδηλώσεων 7/10/2022 & 8/10/2022 “ΜΝΗΜΕΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ” με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή (1922 – 2022), που συνδιοργάνωσαν ο ΔΟΠΑΡ, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου.
Την πρώτη ημέρα εκδηλώσεων στις 7/10/2022 στις 20:00, πραγματοποιήθηκε στο θέατρο της Τάφρου “Μελίνα Μερκούρη”, μουσικοχορευτική παράσταση με μικρασιάτικα παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.
Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες τραγουδιστές: Παντελής Θαλασσινός (επίσημος καλεσμένος), Διονυσία Παππούλη, Δέσποινα Αδάμη. Συμμετείχε επίσης και η Μικτή Χορωδία Ρόδου υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Μιχάλη Καλαεντζή.
Τους τραγουδιστές συνόδευσε 7μελής ορχήστρα από Ρόδιους, εξαιρετικούς παραδοσιακούς μουσικούς και συγκεκριμένα οι: Καλαεντζής Μιχάλης (βιολί), Μοσχίδης Σταύρος (λαούτο), Περικλής Λαζαρίδης (κρουστά), Ζαχαρίου Βασίλης (μπάσο), Καραβελατζής Γιώργος (ούτι), Σταύρος Κάνιας (Κανονάκι), Ζαμπετούλας Μπίνης (κιθάρα). Την μουσική επιμέλεια του σχήματος είχε ο μαέστρος Μιχάλης Καλαεντζής.
Στα χορευτικά της παράστασης συμμετείχαν:
α) Η χορευτική Ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Κοσκινού υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του κ. Φιλήμονα Μιχαλάκη.
β) Η χορευτική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παστίδας “Καμάρι” υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του κ. Ιωσήφ Σιαλούπ.
γ) Ο λαογραφικός Σύλλογος Καλυθιών “Η Τερψιχόρη” υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της κας Γιορδαμνή Μαρίας.
δ) Ο σύλλογος Ποντίων Ρόδου “Ο Διγενής”.
Από τις τοπικές αρχές, παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ Κύριλλος, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Χρηστος Μπάρδος. Παραβρέθηκε επίσης η προϊσταμένη πολιτισμού ΔΟΠΑΡ κα Νάνσυ Τρυποσκούφη και άλλοι επίσημοι.
Η προσέλευση του κόσμου στην παράσταση ήταν μεγάλη. Παρουσιάστηκε ένα ευρύ ρεπερτόριο τραγουδιών και χορών από πολλές περιοχές της Μικρασίας, άριστα εκτελεσμένο, τόσο από πλευράς παραδοσιακής μουσικής ορχήστρας, όσο και ερμηνευτών τραγουδιστών και χορευτών. Ολοι ήταν εξαιρετικοί και συνεπήραν το κοινό που καταχειροκρότησε, παρακολούθησε με ενδιαφέρον τα δρώμενα, τραγουδώντας με ενθουσιασμό καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Σε κάποια στιγμή κορύφωσης, ορισμένοι θεατές ανέβηκαν στη σκηνή και ενώθηκαν με τον χορό των χορευτών.
Όλη τη βραδιά, υπήρχε διάχυτη πολλή συγκίνηση, λόγω και του ότι στη Δωδεκάνησο βρίσκονται εγκατεστημένοι πολλοί Μικρασιάτες τρίτης γενιάς, απόγονοι προσφύγων Μικρασιατών, πολλοί από τους οποίους είτε συμμετείχαν στην παράσταση μέσω των χορευτικών συγκροτημάτων και των συλλόγων στήριξης, είτε είχαν έρθει να παρακολουθήσουν ως θεατές.
Για άλλη μια φορά, ιδιαίτερα θερμή ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στον αγαπημένο τραγουδιστή Παντελή Θαλασσινό. Ολοι οι παρευρισκόμενοι με μία φωνή τραγούδησαν “Τα Σμυρνέϊκα τραγούδια”, ενώ το κοινό ζητούσε από τον αγαπημένο του καλλιτέχνη να ερμηνεύσει διάφορες επιτυχίες του.
Η βραδιά έκλεισε με το τραγούδι από την Πόλη “Έχε γεια Παναγιά”, που χορεύτηκε από όλα τα χορευτικά συγκροτήματα, όλους τους καλλιτέχνες, αλλά και πολλούς θεατές από το κοινό.
Στις 8/10/2022 το απόγευμα, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων “ΜΝΗΜΕΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ”, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναού του Ευαγγελισμού Ρόδου :
α) Υποδοχή Μικρασιατικών Εικόνων:
- Παναγίας Μικρασιάτισσας, από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, που τώρα βρίσκεται στο χωριό Απόλλωνα Ρόδου.
- Παναγίας Καμαριανής, από το νησί Καμάρι κοντά στα μικρασιατικά παράλια, απέναντι από Σύμη.
- Παναγίας Καραμακκιανής στα μικρασιατικά παράλια, απέναντι από τη Σύμη.
- Παναγίας Ελεούσας Ρεϊζντεριανής, από την περιοχή Ρεϊς – Ντερέ της Μικράς Ασίας, που βρίσκεται στην Ιεράπετρα Κρήτης.
β) Εσπερινός, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου.
γ) Παρουσίαση της ιστορίας των ανωτέρω εικόνων από τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες που τις συνόδευσαν
δ) Ομιλίες για τη Μικρασία. Ομιλητές: Μιχάλης Τριανταφύλλου, Κώστας Σκανδαλίδης, Δανιήλ Συρόπουλος, Γεωργία Κοφινά.
ε) Προσκύνημα των ιερών εικόνων.
στ) Προσφορά εδεσμάτων μικρασιατικής κουζίνας στην αυλή του ιερού ναού του Ευαγγελισμού.
Όσον αφορά τα θέματα των ομιλιών: ο κος Τριαντάφύλλου μίλησε κυρίως για τους Αλικαρνασσιώτες πρόσφυγες που διέφυγαν στα Δωδεκάνησα, ο κος Κώστας Σκανδαλίδης για τα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής και ο κος Συρόπουλος για την θαυμαστή παιδεία σε ένα χωριό της Ανατολικής Θράκης, το χωριό καταγωγής του και τέλος η κας Κοφινά μίλησε για την μικρασιάτικη κουζίνα.
Και σε αυτή την δεύτερη μέρα εκδηλώσεων υπήρχε μεγάλη προσέλευση κόσμου που με ιδιαίτερη συγκίνηση και ευλάβεια ήρθαν να προσκυνήσουν τις εικόνες και να ακούσουν τις ενδιαφέρουσες ομιλίες, αλλά και να γευτούν τα μικρασιάτικα εδέσματα που ετοίμασε ο Σύλλογος Γυναικών Κοσκινού.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τη στήριξη του Συλλόγου Μικρασιατών, του Συλλόγου Καλυμνίων Ρόδου “Αγιος Σάββας ο εν Καλύμνω” και του Συλλόγου Γυναικών Κοσκινού Ρόδου.
ΧΟΡΗΓΟΙ του διημέρου εκδηλώσεων “ΜΝΗΜΕΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ”: Best Western Rhodes Plaza Hotel, Rodos Palace Hotel , Παραδοσιακό Μανάβικο «ΣΚΟΝΗΣ» – Αγιος Νικόλαος, Κρεοπωλείο “ΚΑΛΟΥΔΗΣ Β. ΝΙΚΟΛΑΟΣ”, Super Market “ΠΑΠΠΟΥ”, ΒΙΟ – ΛΕΜ,ΑΦΟΙ ΚΑΤΡΗ Ο.Ε., Ζαχαροπλαστείο “ΓΛΥΚΟΕΠΙΛΟΓΕΣ”, Καρακωσταντής Ελευθέριος.
Το διήμερο των εκδηλώσεων“ΜΝΗΜΕΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ” ήταν ένα πολύ όμορφο ταξίδι στις αλησμόνητες ελληνικές πατρίδες της Μικρασίας και μια γέφυρα μνήμης, τόσο στον πολιτισμό των Μικρασιατών, αλλά και στα γεγονότα της μικρασιατικής καταστροφής τα οποία πρέπει να διαφυλάξουμε, διότι αποτελούν εθνική μας υποχρέωση.
Οι φωτογραφίες είναι του κ. Γιάννη Μαρκαντώνη και της κας Βούλας Γιορδαμνή.