Παρουσίαση του βιβλίου του Δρα Κωνσταντίνου Τασσά
Παρουσίαση του βιβλίου του Δρα Κωνσταντίνου Τασσά: «Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ του θρυλικού αντιτορπιλικού Αδρίας L-67, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΣΣΑΣ» (εκδόσεις Gutenberg)
To Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ, παρουσίασε το βιβλίο του Δρα Κωνσταντίνου Τασσά : «Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ του θρυλικού αντιτορπιλικού Αδρίας L-67, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΣΣΑΣ» (εκδόσεις Gutenberg ), την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στο χώρο της Οπλοθήκης De Milly , σε συνεργασία με τις εκδόσεις Gutenberg και υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ- Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Οι πολύ ενδιαφέρουσες και σε αρκετά σημεία συναισθηματικά φορτισμένες ομιλίες έδωσαν την ευκαιρία στο κοινό που παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή την σπουδαία και μοναδική για την παγκόσμια ναυτική ιστορία, του έπους του ηρωικού Ελληνικού Αντιτορπιλικού «Αδρίας» L-67.
Ομιλητές της βραδιάς ήταν οι: Κοσμάς Χρηστίδης, Ναύαρχος εν αποστρατεία, (ε.α.), Επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο οποίος, με αφορμή το βιβλίο και τα συγκλονιστικά που εξιστορούνται σχετικά με το αντιτορπιλικό και το πλήρωμα που το επάνδρωνε, αναφέρθηκε στις αξίες της Ελευθερίας και του υγειούς Πατριωτισμού, ως κίνητρα για πράξεις θάρρους και ηρωισμού.
Ακολούθως ο δύτης και συγγραφέας Κωνσταντίνος Θωκταρίδης παρουσίασε στοιχεία και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την υποβρύχια έρευνα στη χώρα μας, αλλά και για τα θαλάσσια ναρκοπέδια στην περιοχή των Δωδεκανήσων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με πολλά από τα στοιχεία που κατέθεσε να παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Ο Τέρης Χατζηιωάννου, Δημοσιογράφος, συντόνισε τη βραδιά, καθώς η δημοσιογράφος κ. Βίκυ Φλέσσα δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ασθένειας.
Ο ηθοποιός Στάθης Ευαγγελινίδης διάβασε επιλεγμένα αποσπάσματα του βιβλίου ζωντανεύοντας τα γεγονότα και πλαισιώνοντας τις ομιλίες με αυθεντικές μαρτυρίες από τον πρωταγωνιστή του βιβλίου, Γεώργιο Τασσά.
Παράλληλα προβλήθηκε οπτικοακουστικό από το προσωπικό αρχείο του Δρα. Κωνσταντίνου Τασσά και από την πολιτιστική ομάδα ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ.
Η προϊσταμένη του ΔΚΣΜΡ-ΔΟΠΑΡ κ. Ειρήνη Συμιακού άνοιξε την εκδήλωση καλώντας τους βουλευτές Δωδεκανήσου κ. Μ. Κόνσολα και Β. Υψηλάντη να απευθύνουν χαιρετισμό. Την βραδιά χαιρέτισε και ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης.
Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Θεωνάς Καμπέρης Πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, ο Διοικητής 95ΑΔΤΕ Υποστράτηγος Δημήτριος Βακεντής, ο Διοικητής ΚΕΔΑ Αεροπορικού Αποσπάσματος Ρόδου Σμήναρχος Ιπτάμενος κ. Κίμωνας Χυτήρης, ο Διοικητής Ναυτικού Σταθμού Ρόδου Αντιπλοίαρχος κ. Σπυρίδων Αλεξίου, ο πρώην Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πολλοί συντοπίτες και συντοπίτισσες που γέμισαν τον φιλόξενο χώρο της οπλοθήκης De Milly.
Το ΔΚΣΜΡ-ΔΟΠΑΡ προσβλέπει και σε άλλες παρόμοιες δράσεις ανάλογου επιπέδου που αναδεικνύουν σημαντικές πτυχές της ιστορίας και συντελούν στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης μέσα από πρωτογενείς πηγές και έρευνα.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μπιλιάς
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Κωνσταντίνος Τασσάς είναι Πολιτικός Μηχανικός (ΜSc) της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διδάκτωρ (PhD) στη Δυναμική αλληλοεπίδραση Εδάφους – Κατασκευών (soil – structure dynamic interaction) της Ecole Centrale de Paris, DEA στη Βράχο-μηχανική του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris VI) και MBA (Finance and Marketing Management) του Πανεπιστημίου της Sorbonne (Paris I). Εκτός από τα Ελληνικά, μιλάει Γαλλικά, Αγγλικά, Ρωσικά και Ιταλικά. Ως Επιμελητής – ερευνητής στην Ecole Centrale de Paris, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή J.BIAREZ και σε άμεση συνεργασία με τον Καθηγητή D.AUBRY μελέτησε, σχεδίασε και υλοποίησε με την αριθμητική Μέθοδο των Πεπερασμένων Στοιχείων Προγράμματα έρευνας για την επίλυση πολυσύνθετων δυναμικών ελαστικό-πλαστικών δομικών προβλημάτων που αφορούσαν ειδικές αντισεισμικές θεμελιώσεις πυρηνικών σταθμών της Γαλλίας, τη δυναμική ευστάθεια των σηράγγων ψύξης του πυρηνικού σταθμού του Koeberg της Ν. Αφρικής, τη δυναμική ευστάθεια πύργων πετρελαίου για πολύ μεγάλα θαλάσσια βάθη (πάνω από 1.200 μέτρα), τη δυναμική συμπίεση εδαφών για την επέκταση αεροδιαδρόμων του αεροδρομίου της Νίκαιας (Ν. Γαλλία). Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τα πανεπιστήμια του Berkeley (καθ. Harry Bolton SEED) και το MIT (καθ. SELIG) των Η.Π.Α, το Imperial College (καθ. Alan Wilfred BISHOP) του Λονδίνου, τα Πολυτεχνεία της Αγίας Πετρούπολης (καθ. Piotr Leontievich IVANOF), της Μόσχας και του Μινσκ της τότε Σοβιετικής Ένωσης, το πολυτεχνείο της Καρλσρούης της Γερμανίας, το Πρόγραμμα MISTI της Ιαπωνίας και άλλα. Δημοσίευσε πάνω από 40 άρθρα στα εξειδικευμένα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έντυπα στον τομέα του Soil – Structure Dynamic Interaction και την Εδαφοδυναμική.
Με έδρες στο Παρίσι, στη Γενεύη, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Μαϊάμι, στις Κάννες, στη Μάλαγα, στο Μόντε Κάρλο, στη Jeddah, στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα… εργάστηκε σε πάνω από 20 χώρες στις πέντε ηπείρους σε θέσεις Ανώτατης Διοίκησης, στα χρηματο-οικονομικά καθώς και ως Μηχανικός (Project Leader) για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών όπως FRAMATOM, EDF-GDF, RATP, Interinfra, Sogelerg, SOFRETU, SGTE, SGE, Spie Batignolles, Sea Tank Co, ELF, TOTAL, BP, BOUYGUES Offshore, Elio d’Apollonia–USA, Apollonia Holdings S.A, Propinvest, GENERALE DES EAUX, Πειραιώς MULTICONSTRUCTION S.A., σε Μεγάλα Έργα υποδομής όπως τα Μετρό των Παρισίων, του Αλγερίου, του Καίρου και της Αθήνας, τη «μάσκα» εισόδου του Τούνελ της Μάγχης στο Calais της Γαλλίας, το μήκους 1.200 χλμ σιδηροδρομικό δίκτυο του Μαρόκο (Marrakech – Agadir – El Layoun), 3 Πύργους πετρελαίου στο Βόρειο Ωκεανό (Stavanger – Νορβηγία), τη μήκους 6,5 χλμ γέφυρα του Coatzacoalcos στο Μεξικό, γέφυρες στη Ν. Κορέα, καθώς και επαγγελματικά κατασκευαστικά έργα στο βιομηχανικό, ξενοδοχειακό και τραπεζικό τομέα στο Παρίσι, στη νότια Γαλλία και Μονακό, στην Ισπανία, στις Η.Π.Α, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελβετία, στη Γερμανία, στα Βαλκάνια, στην Αυστραλία, στη Καραϊβική, στη Σαουδική Αραβία και στην Ελλάδα.
Τέλος εργάστηκε επί σειρά ετών για λογαριασμό της Γενικής Διεύθυνσης ΙA (DG IA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως Senior Expert για τη Στρατηγική Ανάπτυξης του Ιδιωτικού Τομέα / Επιχειρήσεων σε χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ (PHARE & TACIS Programs) καθώς και στον χρηματο- οικονομικό τομέα Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Διεθνών Χρηματοδοτικών Οργανισμών και Κρατών όπως World Bank, EBRD, UNDP, Lomé Convention, EIB, USAID, Albanian-American Fund, German Fund, Greek Fund, Italian Fund, French Fund, Danish Fund, κλπ στα Βαλκάνια, στη Κεντρική Αφρική, το Μάλι, Τόγκο και άλλες.
Τα τελευταία χρόνια (2004-2012) ο Κωνσταντίνος Τασσάς επέστρεψε στην Ελλάδα και ηγήθηκε της Task Force N+2 του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών συνεργαζόμενος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιτάχυνση των Μεγάλων Έργων των Περιφερειακών και Τομεακών Προγραμμάτων του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, και των έργων υποδομής των Διασυνοριακών Προγραμμάτων της ΕΕ INTERREG III (Ελλάδα – Ιταλία, Ελλάδα – Αλβανία, Ελλάδα – ΠΓΔΜ, Ελλάδα – Βουλγαρία, Ελλάδα – Κύπρο), και την αποτελεσματικότερη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με την εξασφάλιση της 100% απορροφητικότητας συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 37 δις Ευρώ.