Παρουσίαση μυθιστορήματος του Νίκου Διανυσάτου από το ΔΚΣΜΡ
Το μυθιστόρημα του Νίκου Διανυσάτου «Χαμένες Ημέρες μιας Μαύρης Ηπείρου» παρουσιάστηκε από το ΔΚΣΜΡ-ΔΟΠΑΡ
Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Δεκεμβρίου, παρουσίασε το μυθιστόρημα του Νίκου Διονυσάτου «Χαμένες Ημέρες μιας Μαύρης Ηπείρου»(Εκδόσεις ΕΛΚΥΣΤΗΣ).
Για το βιβλίο μίλησαν ο ίδιος ο συγγραφέας, ο εικονογράφος του βιβλίου Νίκος Θεοχαρόπουλος, ο φιλόλογος Ηλίας Βενιζελέας και ο Γιάννης Δαδήρας με σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό. Παράλληλα υπήρξαν βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις από τον Πέτρο Αποστολάκη, δημοσιογράφο της Lifo και ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από τον σκηνοθέτη και μουσικοσυνθέτη Άρη Σολομών και από τον Μιχάλη Αφολαγιάν, ηθοποιό, πρόεδρο της Νιγηριανής Κοινότητας στην Ελλάδα και επικεφαλής του ANASA Cultural Center.
Μεταξύ των ομιλιών και των παρεμβάσεων προβλήθηκαν αποσπάσματα του βιβλίου με τη φωνή των: Πέτρου Αποστολάκη, Αριάδνης Καβαλιέρου, Ορέστη Αποστολάτου, Θοδωρή Γκολφινόπουλου και Βαγγέλη Βενιού.
Οι ομιλίες είχαν ως επίκεντρο το βιβλίο και το γεγονός ότι παρουσιάζει με ρεαλισμό και χωρίς επιτήδευση τις απάνθρωπες συνθήκες που καλούνταν να αντιμετωπίσουν οι δούλοι της Αφρικής κατά την δεκαετία του ’70, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών.
Ταυτόχρονα, δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι η δουλεία εξακολουθεί να υφίσταται και στον σύγχρονο κόσμο με πολλές μορφές. Η πιο χαρακτηριστικές αφορούν στο εμπόριο ανθρώπων (trafficking), την παιδική εργασία, την διακίνηση λαθρομεταναστών, την καταναγκαστική εργασία, τους υποχρεωτικούς γάμους ανήλικων κοριτσιών, και πολλές άλλες απάνθρωπες πρακτικές, με ένα στα τέσσερα θύματα σύγχρονης δουλείας να είναι παιδιά. Σύμφωνα με στοιχεία της Unesco, περισσότεροι από 12.000.000 άνθρωποι στον πλανήτη ζουν υπό συνθήκες σκλαβιάς, αριθμός που σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις αγγίζει τα 40.000.000.
Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ στοχεύει στην προώθηση της πνευματικής δημιουργίας και του ποιοτικού λόγου όχι μόνο από καταξιωμένους συγγραφείς και ποιητές, αλλά και από νέους ανθρώπους που διαγράφουν το ξεκίνημα της δημιουργικής τους πορείας. Η Προϊσταμένη του ΔΚΣΜΡ-ΔΟΠΑΡ κ. Ειρήνη Συμιακού ξεκίνησε την βραδιά με αυτή την επισήμανση και εξέφρασε την αισιοδοξία της για το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι με ανησυχίες και ποικίλα ενδιαφέροντα επιλέγουν να μοιραστούν τους προβληματισμούς και τις ιδέες τους μέσα από την επίπονη και απαιτητική διαδικασία της συγγραφής.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και τον εικονογράφο:
Ο Νίκος Διονυσάτος γεννήθηκε το 2003 στην Ρόδο, είναι φοιτητής του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Ρόδου. Η λογοτεχνία, το σινεμά, οι σειρές, το θέατρο και η ιστορία είναι κάποιες από τις αγαπημένες του ασχολίες. Η εκμάθηση ξένων γλωσσών, η ενασχόληση με τα κοινά, αλλά και η δημιουργία podcast εκπομπών, με την επωνυμία «Νεολαίοι Ρέμπελοι», αποτελούν επίσης δραστηριότητες με τις οποίες καταπιάνεται στον ελεύθερο του χρόνο. Στις διακρίσεις του περιλαμβάνονται το 3ο Βραβείο στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Συγγραφής Θεατρικού Μονόπρακτου, το 2018, το 3ο Βραβείο στον 12ο Πανελλήνιο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Μορφωτικού Όμιλου Πετρούπολης, υπό την αιγίδα της UNESCO ΤΛΕΕ, το 2020, αλλά και η ένταξη ενός αστυνομικού διηγήματος του στην έκδοση «Νέο Αίμα», του λογοτεχνικού περιοδικού Πόλαρ, το 2022. Επιπλέον ήταν ένας εκ των ομιλητών του TEDxYouth@Rhodes, το 2019, την ίδια χρονιά ήταν έφηβος βουλευτής Δωδεκανήσου στην ΚΔ’ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων, έχει συμμετάσχει σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (MUN), ενώ από τον Μάρτιο του 2022 γράφει άρθρα στην Offline Post. Τέλος, το παρόν έργο δεν είναι το πρώτο του προσωπικό βιβλίο που εκδίδεται, καθώς «Ο Ιστός», μια νουβέλα του, κυκλοφόρησε το 2020, από τις Εκδόσεις Βερέττας.
Ο Νίκος Θεοχαρόπουλος γεννήθηκε το 2003 στην Αθήνα και είναι φοιτητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Ασχολείται με το σχέδιο, το animation, την δημιουργία βίντεο και podcast εκπομπών, αλλά και με την δημιουργική γραφή ο ίδιος. Έχει επίσης συμμετάσχει σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (MUN), ενώ συνδέεται με μια στενή φιλία χρόνων με τον συγγραφέα Νίκο Διονυσάτο, και έχει φιλοτεχνήσει τα εξώφυλλα τόσο του πρώτου του βιβλίου «Ο Ιστός», όσο και του δεύτερου βιβλίου «Χαμένες ημέρες μιας μαύρης ηπείρου», του οποίου άλλωστε υπήρξε και ένας και εκ των πρώτων αναγνωστών, προτού εκδοθεί ακόμα επίσημα.